15. juni 2023
Solkraft øker voldsomt – men potensialet er mye større
Den største økningen i installerte solanlegg i landet skjer på Nord-Jæren der flere aktører leverer løsninger og det installeres store anlegg. Dette fører til en kraftig økning i produksjon fra solkraft. I april ble det levert 15,5 GWh strøm til strømnettet. Det utgjør 0,13 prosent av all kraftproduksjon. Per mai er det levert dobbelt så […]
Den største økningen i installerte solanlegg i landet skjer på Nord-Jæren der flere aktører leverer løsninger og det installeres store anlegg. Dette fører til en kraftig økning i produksjon fra solkraft. I april ble det levert 15,5 GWh strøm til strømnettet. Det utgjør 0,13 prosent av all kraftproduksjon. Per mai er det levert dobbelt så mye solkraft som i hele 2019.
Det er ikke rart at dette skjer nå. Solkraft er den raskeste måten å oppnå flere ting på en gang, både billigere strøm og bedre miljøregnskap for bedriftene, sier energiekspert og forretningsutvikler Ronny Fiuren i Forus Næringspark, som mener dette kun er begynnelsen.
Fram til 2021 var strømmen så billig at det ville ta minst sju til 11 år å nedbetale et solanlegg. De som investerte stort i solpaneler på taket før 2021 gjorde det mest fordi de var opptatt av bærekraft. På Forus kom NorEngros, Westcon og Møller bil tidlig i gang.
Så kom skiftet; klimaendringer sammen med krigen i Ukraina sendte energiprisene til himmels, og lokalprodusert strøm ble svært ettertraktet for å spare penger.
Særlig ble sol etterspurt fordi det kan gi resultater raskt, sier Fiuren og minner om tidsperspektivet for utbygging av havvind og motstanden mot vind på land gjør at disse energitypene ikke gir energi på mange år.
Da strømprisene gikk kraftig opp og solcellepanelene var blitt vesentlig billigere og betydelig bedre, var det naturlig for mange næringsaktører å teste ut sol. Det gav en umiddelbar besparelse. – Når prisen går kraftig ned og effekten kraftig opp blir det dobbel effekt, forklarer Ronny og forteller at flere eiere av næringseiendommer fikk farten opp da flere leietakere vurderte å flytte på grunn av høy strømpris. Nye leietakere for eksempel på næringsbygg, krever å få eie egne solanlegg på taket slik at de får strøm til egen butikk. – Det viser hvor mye og hvor raskt ting har endret seg, sier Ronny og understreker at bærekraftperspektivet også bidrar til at leietakerne stiller stadig større krav til huseierne.
Men potensialet på Forus er enormt. Alle de store, flate takene er perfekte til solproduksjon. Jeg tro vi kan produsere helt opp til 250 megawatt, det er halvparten av Nord-Jærens forbruk og heftig mye, men muligheten er der, understreker Ronny.